Obed

Kuracie s tymiánom a octovou omáčkou

Recepty | 4. 6. 2014

Kuracie s tymiánom a octovou omáčkou

Ingrediencie:

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 4 malé (170 g každý) kuracie prsné rezne
  • 2 strúčiky cesnaku nakrájané na tenké plátky
  • 3 veľké šalotky nakrájané na tenké plátky
  • 8 vetvičiek tymiánu
  • 1 lyžica paradajkový pretlak
  • 1/2 šálky (125 ml), suché červené víno
  • 1/4 šálky (60 ml) červeného vínneho octu
  • Dusený ružičkový kelprekrojený na polovicu s baby špenátom na dozdobenie

Príprava:

Rozohrejeme olej vo veľkej hlbokej panvici a kurča na miernom ohni opečieme, 4 minúty z každej strany, alebo dozlatista a preložíme na tanier. Do panvice následne pridáme cesnak, šalotku, tymián a za stáleho miešania na miernom ohni varíme cca 4 minúty. Vmiešame paradajkový pretlak necháme prejsť varom. Pridáme víno, ocot privedieme k varu. Zalejeme ½ šálkou vody, pridáme mäso, dusíme na miernom ohni, podlievame po dobu 5 minút alebo kým nieje kurča prepečená a omáčka zhustnutá. Dochutíme soľou (morskou) a korením (čerstvo namletým). Rozdelíme na 4 porcie pridáme ružičkový kel so špenátom na dozdobenie a podávame.

 

NUTRIČNÉ HODNOTY

Počet porcií: 4

Nutričné hodnoty v jednej porcii
Energetická hodnota 245kcal / 1028Kj 
Bielkoviny 39 g 
Sacharidy 2 g 
   z toho cukor 1 g 
Tuky 7 g 
   z toho nasýtené 2 g 

 

Kuracie mäso s brokolicou a kešu orieškami

Recepty | 14. 3. 2014

 Kuracie mäso s brokolicou a kešu orieškami

Ingrediencie:

  • 1 pl arašidového oleja
  • 750g kuracie stehenné rezne, zbavené tuku a nakrájané na tenké plátky
  • 2 pl sladká sherry omáčka
  • 1 1/2 pl sójová omáčka so zníženým obsahom soli
  • 1 1/2 pl sladká sojová omáčka
  • 1 lyžička kukuričnej múky
  • 350 g brokolice, nakrájame na ružičky
  • 6ks šalotky nakrájame na 4cm dĺžku
  • 55 g (1/3 šálky) nesolené pražené kešu
  • Dusená ryža (jasmínová, basmati)

 

Príprava:

Rozohrejeme polovicu oleja vo woku na vysokú teplotu. Pridáme polovicu kuracieho mäsa, opekáme do zlatista. Preložíme na tanier a opečieme druhú polovicu mäsa. Po opečení pridáme 1. ½ mäsa a prehrejeme. Zmiešame sladkú cherry, sladkú sojovú a sojovú omáčku s kukuričnou múkou v malej miske. Zvyšný olej rozohrejeme vo woku na vysokú teplotu, pridáme brokolicu a za stáleho miešania varíme cca 2 minúty, pridáme šalotku a miešame cca 1 minútu, alebo kým nie je brokolica jasne zelená. Potom pridáme mäso, nálev a kešu oriešky. Varíme kým sa chute nezmiešajú a kura nezmäkne. Udusené ryžu naporcujeme, na vrch uložíme mäsovú zmes a podávame.

 

NUTRIČNÉ HODNOTY

Počet porcií: 4

Nutričné hodnoty v jednej porcii
Energetická hodnota 635kcal / 2615Kj 
Bielkoviny 48 g 
Sacharidy 60 g 
Tuky 19 g 
   z toho nasýtené 4 g